14
ян.

Въздухът на борда на самолет

Здравейте! Авиацията прави първите си опити да се съживи и разбира се много актуален е въпросът какъв е рискът за зараза на борда. Нека първо обясня как работи климатичната система в самолетите: въздухът на борда се състои от 60% въздух отвън самолета, който минава през високите температури на двигателите и освен това по време на полет е фактически стерилен и 40% филтриран въздух от пътническата кабина.

Така смесеният въздух излиза от отвори по тавана на самолета и циркулира на долу към пода на самолета, от където се изсмуква. Т.е. той се движи вертикално, а не по дължина на самолета, и по този начин тласка евентуални капки към земята. Междудругото, въздухът от кухни, тоалетни, карго и пилотска кабина не се рециклира и смесва.

Въздухът на борда на самолет

Т.н. ХЕПА филтри, които се използват в самолетите, филтрират по информация на производителя МЕРС и САРС 2 вируси. Тестове показват, че въздухът на борда отговаря на изискванията на операционни зали в болницата и вирусни частици с големината на САРС2 се филтрират с ефективност над 99,99%.

 

В един Ербъс А321 например климатичната инсталация сменя въздухът в пътническата кабина 40 пъти на час или един път на 1.5 минути.

Препоръчва се на пътници със симптоми да държат индивидуалните дюзи за въздух над тях затворени.

От няколко месеца вече има и изискване всички пътници да носят маски на борда, освен това средните седалки остават вповечето случаи в момента свободни.

 

Въздухът на борда на самолет - безопасност

 

Всички тези мерки намалят значително риска за зараза и до сега в моята авиокомпания няма доказан случай за инфициране на борда. Радостен съм, че последните анкети из пътуващит показват, че 50% от тях плануват да летят отново в рамките на идните месеци.

Пожелавам ни да сме здрави и скоро да може отново да се насладим на полети и пътувания.

 

Автор: Марио Бакалов

Видео материал от предишна публикация по темата за въздуха и
как работи климатичната система в самолетите