За Марио

  • Home
  • /
  • За Марио

The sky is not a limit...only your mind is!

Марио Бакалов е български пилот, мотивационен лектор и инициатор на проекти. На 16.10.2016 той приземява за първи път най-големия пътнически самолет в света Airbus A-380 в София и така влиза в авиационната история на България. Роден е на 12.5.1980 в Берлин и живее със семейството си във Франкфурт, Германия. Силната му връзка с България го кара да прекарва често време в страната и да поддържа добри контакти с роднини и приятели, както и с признати родни личности.

Биография

Марио Бакалов е роден през май 1980 г. в Берлин. До 1989 г. израства в София. След като навършва 9 год. възраст, заминава за Вайнхайм (Германия). Във Вайнхайм през 1999 г. завършва гимназиалното си обучение с усилено изучаване на физика и математика. След това изкарва 10-месечна военна служба. В края на 2000 г., Марио е приет в авиационната академия на Lufthansa и започва обучението си за пилот, което се провежда в Бремен (Германия) и Финикс (Aризона, САЩ). След успешно лицензиране, Марио лети първо като стюард на Boeing В747. През лятото на 2004 г. детската мечта се превръща в реалност: Марио става първи офицер на Airbus A-320. През първите години от кариерата си той лети из Европа и също така става един от най-младите преподаватели. Следващата стъпка за него е преквалифициране на Airbus A-340 по трансконтинентални маршрути. През 2014 година Марио получава уникалната възможност да стане пилот на най-големия пътнически самолет в света А-380.

На 16.10.2016 след дълга подготовка Марио Бакалов и неговия екипаж кацат с А-380 в София на демонстрационен полет и придружени от 3 самолета МиГ 29 на ВВС. Хиляди се събират на и около летище София, за да наблюдават кацането и 3 часа по-късно излитането на самолета гигант.

По време на пандемията всички самолети от тип А-380 в Луфтханза са зазимени и така пилотите им, включително и Марио, остават дълготрайно на земята. През това време Марио използва опита и експертизата си в името на вдъхновяващи проекти, но поради нелетене губи бривета си за А-380. В края на 2022 г. той се прквалифицира на А-320 и започва да лети като капитан по европейските линии на компанията. И до момента Марио е единственият българин капитан в Луфтханза.

През последните години Марио Бакалов се ангажира в различни проекти, участва в интересни събития от социалния и бизнес живот на България.

Освен това Марио е мотивационен лектор, способен да грабне аудиторията с позитивизм, вдъхновение и личен пример и участва в презентации, лекции и семинари свързани с човешкия фактор.

В своите срещи и лекции, Марио използва интересни модели и примери от живота и работата си, които насърчават участниците да вярват в себе си и в своите способности.

Марио е и добре познато лице в социални медии и в тв реклами.