08
мар.

Отличен начин да мотивирате служителите си

Когато става дума за мотивиране на служителите, първият начин, който ни идва наум са финансовите бонуси. През годините обаче все повече навлизат други методи за повишаване продуктивността и най-вече креативността на служителите. Един от тях са т.нар. „мотивационни речи”. Целта е служителите да се докоснат до хора, които са успели да реализират мечтите си, да изградят кариера и които продължават да се развиват успешно. Важното е всеки един служител да преследва успеха, осъзнавайки, че той не зависи от никой друг, а от самия него и от усилията, които полага ежедневно.

„Предимствата и ползите от подобни срещи с личности, които са успели да се докажат в своята област на дейност, са че компанията успява да вдъхнови и мотивира служителите си. Това води до създаване на по-продуктивни разговори и екипни срещи, анализ на това кой съм аз и какво искам да постигна на ниво служител, екип, компания”, обяснява за Факти.бг Мирослава Николова, управител на компанията Human Capital Store, която предоставя подобна услуга. „Не на последно място такива срещи помагат на служителите да се самоанализират и да работят върху себе си, за да постигнат това, което целят като личности и служители”, допълва тя.

Не е тайна, че за момента подобна практика у нас има предимно от страна на представителства на чуждестранни фирми. Причината да не е толкова разпространена практика сред българските компании е, че не е в културата на местния работодател да мотивира по този нестандартен начин служителите си, а го прави чрез баналните бонуси, обясняват специалисти.

„Една подобна вдъхновяваща среща веднъж годишно е напълно достатъчна да убеди хората да не спират да надграждат постигнатото. Ползите за самата компания са по-качествена и резултатна работа, както и по-щастливи служители и работодатели”, обяснява Николова.

Публикувано във факти.бг