14
юли

Марио Бакалов: Не дръжте мечтите си в чекмеджето, гонете ги

В тази фаза на пандемията вече можем да летим спокойно, особено през летните месеци, заяви в интервю за БГНЕС известният български самолетен пилот Марио Бакалов.

„Има много мерки, които предприемат авиокомпаниите“, увери той за ситуацията в авиационния сектор покрай COVID-19 и гарантирането на безопасността на пътниците.

„На първо място хората трябва да знаят какво става с въздуха в самолета. Той се сменя на всеки 3 минути, като пътниците винаги дишат чист въздух. В пилотската кабина този интервал е 1 минута. Всичко това намалява до минимум вероятността във въздуха да има някакви частици. Другото важно нещо е, че струята идва отгоре, а се изсмуква отдолу, от земята, и то редица по редица, т.е. въздухът между различните редици и хора не се смесва. Ето защо, бих казал, че рискът от заразяване на борда е минимален. Освен това всички в самолета носят маски, което изискване предполагам, че ще остане и следващите години, тъй като пандемията още не е отминала. Отделно от това, дори и да летите за дестинация, която не е рискова, авиокомпанията изисква тестове. С други думи знаете, че на борда с вас летят още 200, 300 или 500 души, които са тествани или съответно ваксинирани“, обясни пилотът.

КЪМ ЦЯЛАТА СТАТИЯ